Haarwerken

Wat is de oorzaak?

  • Erfelijke haaruitval
  • Kanker
  • Haaruitval door ijzertekort of ijzergebrek
  • Stress en medicijnen
  • Verminderde werking van de schildklier
  • Conditie van de hoofdhuid en de haarwortels

Haaruitval kan diverse en complexe oorzaken hebben. Dermatologen kunnen eenvoudig vaststellen of een persoon erfelijke haaruitval heeft. Vaak gebeurt dit met vaste patronen, waardoor het makkelijk herkenbaar is. Dit kan beter worden vastgesteld d.m.v. een professioneel trichogram onderzoek. Het zogenaamd Trichogram is een wetenschappelijke studie waarbij de haarwortels aan een diepgaand onderzoek worden onderworpen. Met dit onderzoek worden de haarwortels en de gezondheid hiervan bestudeerd.

Indien uit dergelijk onderzoek blijkt dat er geen sprake is van erfelijke kaalheid, kan de haaruitval door een grote verscheidenheid aan oorzaken uitvallen. In tegenstelling tot het vaststellen van erfelijke haaruitval, is het vaststellen wanneer er geen sprake is van erfelijke haaruitval veel moeilijker en ingewikkelder. Een dermatoloog kan hier uitkomst bieden. Het is mogelijk om direct contact op te nemen met een dermatoloog of door u te laten doorverwijzen door uw huisarts. De dermatoloog zal uw haar en haarwortels grondig onderzoeken. Er zijn verschillende aspecten bekend die haaruitval kunnen veroorzaken. O.a. tijdens perioden van stress kan de haaruitval toenemen, dit geldt ook bij het gebruik van bepaalde medicijnen (meestal staat dit vermeld in de bijsluiter van het desbetreffende medicijn), door tekorten aan bijvoorbeeld ijzer of bepaalde vitaminen/mineralen en hormonale afwijkingen als gevolg van bijvoorbeeld een zwangerschap of het gebruik van bepaalde supplementen.

Het is normaal wanneer een persoon zo'n 50 tot 100 haren per dag verliest. Omdat er vaak even veel haren terug groeien als uitvallen, valt het uitvallen van de haren normaal gesproken niet op, tenzij dit gebeurt op 1 plek. Normaal gesproken gebeurt dit echter niet op 1 plek. Wanneer dit wel gebeurt, kan er sprake zijn van een haarziekte.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende soorten haarziekten en vaststelling hiervan is niet altijd evident. Bij de progressieve vorm is het raadzaam om bijtijds een haarprothese in de oorspronkelijke haarstijl aan te laten meten.

Haaruitval bij kanker

Bestraling

Wanneer bij iemand kanker is geconstateerd, wordt deze persoon vaak bestraald. Deze bestraling is een heftige ingreep en heeft dan ook veel nare bijwerkingen. Naast hoofdpijn en misselijkheid is een veel voorkomende bijwerking van bestraling van het hoofd het uitvallen van het haar. Na de bestraling groeit het haar normaal gesproken weer terug, dit kan soms echter wel tot 6 maanden duren. Indien er sprake is van meerdere bestralingen, kan dit het haar permanent beschadigen, waardoor uw haardos niet zo terug groeit als het voorheen was. Chemotherapie veroorzaakt meestal wel haaruitval. U vindt hier onder meer informatie over chemotherapie.

Het bedekken van uw hoofd met een sjaal of het aanschaffen van een haarwerk kan de pijn mogelijk verzachten, omdat uw hoofdhaar erg belangrijk is voor het aangezicht. Het haarwerk zal grotendeels worden vergoed door uw verzekering.

Chemotherapie

Waarom veroorzaakt chemotherapie haaruitval? Chemotherapie is een zeer heftige ingreep op uw lichaam. Door deze manier van therapie worden zowel kankercellen als normale cellen in het lichaam vernietigd. Hoe sneller cellen zich delen, hoe gevoeliger ze zijn voor de chemotherapie. Cellen die zorgen voor haargroei delen zich het snelste van het lichaam, dit is de reden dat bij chemotherapie sprake zal zijn van een sterk toegenomen haaruitval

Veroorzaken alle soorten chemotherapie medicijnen haaruitval? Niet alle soorten chemotherapie medicijnen veroorzaken haaruitval, bepaalde medicijnen zorgen alleen voor (onopvallend) dunner haar. De mate van haaruitval is afhankelijk van verschillende factoren. De eigenschappen van degene die deze behandeling ondergaat en de dosis en frequentie van de chemotherapie beïnvloedt dit onder andere.

Duur

Is het haarverlies slechts van tijdelijke aard? De chemotherapie zorgt voor tijdelijke extra haaruitval. Wanneer de chemotherapie is gestopt en het lichaam zich herstelt, zal er opnieuw haar gaan groeien. Het is echter wel mogelijk dat de textuur en in sommige gevallen ook de kleur van het haar verandert nadat een chemotherapie is ondergaan.

Verminderingen van haarverlies bij behandeling van kanker door hoofdhuidkoeling. Hoofdhuidkoeling wordt toegepast om haaruitval ten gevolge van chemotherapie te verminderen. Haaruitval, hoewel “slechts tijdelijk”, wordt door patiënten ervaren als één van de meest belastende bijwerkingen van de chemotherapie.